Ölüm Meleği Agatha Christie Kitap Yorumu

Agatha Christie; İngiliz yazar, polisiye edebiyatın en önemli isimlerinden biri ve Dedektif Hercule Poirot karakterinin yaratıcısıdır. Agatha Christie’nin Ölüm Meleği kitabı; Miss Marple’ın hiç beklemediği bir dostundan mektup alması ile başlar.

Kitap Yorumu

Jane Marple bahçe ile ilgilenmeyi seven yaşlı bir kadındır. Eski bir tanıdığından gelen mektup ile kendini bir cinayet olayını çözmede bulur. Yeğenlerinin onu yolladığı bir Karayipler tatili sırasında tanıştığı Bay Rafiel’in Avukatları tarafından çağrılmaktadır. Avukatlar umutsuzlardır çünkü; ilk başta gördükleri yaşlı kadının Bay Rafiel’in isteğini nasıl gerçekleştirebileceğini düşünürler. Bay Rafiel’in, Miss Marple’a bir servet bıraktığı ve bu serveti almak için de cinayeti çözmesi gerektiğini anlatırlar. Tek sorun cinayet hakkında hiçbir ipucu olmamasıdır. Bir cinayet vardır ve Bay Rafiel ölmesine rağmen adaleti istemektedir.

Miss Marple evine geri döndüğünde bir kaç gün sonra gene Bay Rafiel’den gelen bir mektup ile karşılaşır. Bu mektubu adam ölmeden önce yazmıştır. Miss Marple’a bir gezi ayarlamış ve bu gezide cinayeti çözmesini istemektedir. Miss Marple geziye gitmeye karar verir ve gezi sırasında herkesi çok iyi gözlemler. Gezide tanıştığı eski bir okul müdiresi olan Elizabeth Temple ile tanışır. Konuşma esnasında Elizabeth Temple’ın söyledi bir söz Miss Marple düşündürür.

“Dünyanın en korkunç kelimesi sevgidir.”

Miss Marple ardından gene 2 gün kalması için Bay Rafiel’in ayarladığı bir otele gider. Bu otelde kötülüğün kokusunu almaya başlar. Oteli 3 kız kardeş yönetmektedir. Clotilde, Anthea ve Lavinia. Otele gelmesi ile ortamda ki hüznü fark etmiştir. Clotilde, genel olarak “kara bulutlar üzerine toplanmış” haldedir. Lavinia nispeten normal ama küçük kardeş Anthea her zaman çok tedirgindir.

Oteli gezdiği sırada seranın yıkık bir halde olduğunu ve her yerde Poliganum Çiçeğinin olduğunu fark eder. Sera ile hiç uğraşılmadığından, içerde adete bir acı vardır. Oteldekilerden maalesef cinayet ile ilgili bir şey öğrenemez ve sonrasında hizmetçiye sormaya karar verir. Hizmetçi 10 yıl önce Verity Hunt’ın öldüğünü söyler. Verity ailesinin ölümü ile annesinin en yakın arkadaşı olan Clotilde’nin üvey kızı olmuştur. Clotilde onu kendi kızı gibi sevmiş tüm imkanlarını kullanmış eğitimine destek olmuştur. Verity bir gün Michael Rafiel’e aşık olur. Michael Rafiel, Bay Rafiel’in oğludur. Verity, Michael ile sevgili olduktan sonra herkes tarafından bu çocuğun kötü biri olduğunu ve kötü işler ile uğraştığını duyar. Ama O aşıktır ve Michael’i bırakmaz. Bir gün Verity kafası taş ile ezilmiş halde bölgenin biraz uzağında bulunmuştur.

Cinayet

Ölümünden Michael suçlu bulunur. Miss Marple artık çözmesi gereken cinayeti öğrenmiştir. Bay Rafiel kendi oğlunun bu cinayeti işlemediğini biliyordur ve Miss Marple’dan adaletin sağlanmasını istemektedir. Miss Marple üç kız kardeşten şüphelenir ve aklına Miss Temple’ın söylediği bir söz gelir “Dünyanın en korkunç kelimesi sevgidir.” bunu Michael için mi söyledi?

Otelde kalırken herhangi bir geziye katılmayan Miss Marple bir olay duyar Miss Temple’ın üstüne bir kaya yuvarlanmış ve kadın ezilmiştir. Miss Temple’ın cinayet hakkında bildiği bilgiler onun başını derde sokmuş, hastanede yanına sadece Miss Marple’ın gelmesini istemiştir. Marple gittiğinde ona Verity cinayetini çözmesini söyler. Marple çevre esnaflarını gezer ve sadece cinayet değil yanı sıra bir de bölgede kayıp bir kız olduğunu öğrenir. Nora Broad, Verity’nin öldüğü yıl kaybolmuştur ve erkek delisi olduğu söylenmektedir. Kaçıp gittiği ve geri dönmediğini öğrenilir.

Miss Temple’a kaya yuvarlanırken kayanın itildiğini gören bir çift vardır. İten kişinin yüzünü değil sadece kazağını görmüşlerdir; kırmızı kareli bir kazaktır. Kazağın izini süren Marple kazağı yetimhaneye gitmesi için Anthea’nın postaneye götürdüğünü öğrenir. Anthea yolda yürürken bazen sanki birinden korkuyor gibi arkasını döner ve kendi kendine konuşur. Otelinde bahçesinden korkmakta ve kardeşlerine yaklaşan yabancıları da kıskanmaktadır. Marple 2 gün boyunca otelde kaldıktan sonra artık gezi ekibine geri döner ve yaşanan korkunç olaydan sonra çoğu kişinin geziyi bıraktığını fark eder. Gezi sırasında tek başına gelen ve herkesten ayrı olan profesör ile karşılaşır profesöründe geziye katılmasının sebebinin Bay Rafiel olduğunu fark eder. Profesör bir psikologdur ve Michael’ın suçlandığı davadan sonra hapishaneye gittiğinde orada psikologluk yapmıştır. Michael’ın bir katil olmadığından emindir.

Katil’i Yakalıyalım

Marple, Nora hakkında daha fazla bilgi bulmak ister ve Nora’nın da üç kız kardeşin oteli ile bağlantısı olduğunu fark eder. Clotilde daha önce Nora’ya bir kaç hediye vermiştir. Otel hakkında daha çok bilgiye ihtiyaç duyan Marple araştırmaya devam ederken bir şeyler daha öğrenir. Verity öldüğü zaman yüzü taş ile ezildiği için tanıması zordur. Vasi annesi Clotilde çağrılır ve vücudundaki yaradan kızı tanır. Marple’ın otele geri dönmesi gerekir ama çağrılmadan gitmesi doğru olmaz. Anthea bir anda çıka gelir ve Marple’ı kardeşleriyle ağırlamak istediklerinden bahseder. Otele gitmenin yolu ayağına fırsat olarak gelmiştir.

Gezinin bitmesi ile gezide olan bir çift Miss Cooke ve Miss Barow otele Marple ziyaret etmeye gelirler. Üç kız kardeş ile oturup kahve içerlerken Miss Cooke “kahvenin yaşlılar için geç bir saate iyi olmayacağını” söyler ve Marple’a göz kırpar. Marple o an bir şeyleri anlar ve kahveyi içmez. Clotilde bu seferde Marple’a gece uyurken süt teklif eder ve Marple kabul eder. Odasına gidince sütünü içmez ve beklemeye başlar, ölüm meleğini.

Clotilde gece geç bir saate Marple’ın odasına girer ve sütün içilmediğini fark eder ve gene ona süt getirmeyi teklif eder. Artık Clotilde’nin kaçacak yeri kalmamıştır çünkü katil odur. Miss Cooke ve Miss Barow özel polisdirler ve Bay Raifel tarafından Marple’ı koruması için tutulmuşlardır. Clotilde’yi tutuklarlar.

Cinayet Nasıl İşlendi?

Verity, Clotilde’nin doğmamış kızı gibiydi ama evden gidip Michael ile evlenmeye karar vermesi Clotilde’yi çok üzdü. Verity’i kaybetmek onun için dayanılmazdı, onu kahvesine bol uyku ilacı atarak öldürüp bahçeye gömdü. Gömdüğü yere Poliganum ekti. Anthea bahçeden bu yüzden korkuyordu. Evde sürekli arkasında biri varmış gibi yürümesinin sebebi belki de ablasını yaptığı bu şeyi görmesi ya da emin olmasıydı. Taş ile başı ezilen ceset Nora’nındır. Clotilde o kızın ortadan kaybolmasının erkekler ile kaçmıştır izlenimi yaratacağını bildiğinden kızı öldürdü ve tanınmaması için kafasını taş ile ezdi. Zaten ceseti teşise sadece kendisi girdi ve bu Verity dedi. Clotilde’nin son işlediği cinayet ise Miss Temple idi. Cinayeti çözmemesi için onu ortadan kaldırdı.

Bunların hepsi yüzüne karşı söylenince Clotilde tutuklanacağı için o zehirli sütü içti ve intihar etti. Aslında yıllarca acı içinde yaşadı, en sevdiği insanın mezarının yanında…

Karakterler

Miss Marple

Miss Marple kitapta her zaman ketum bir karakterdi. Çok akıllı olduğunu söylemeden geçemem. Bazen bunak taklidi yaparak insanların ağzından laflar aldı. Katillerin olduğu bir eve girip soğuk kanlılıkla olayları çözdü. Araştırmalarını yaşına göre çok hızlı yaptı. Kitapta kendisinden Nemesis olarak bahsedildi: İntikam Tanrıçası. Bunun hakkını verdi. Belki karakterin yaşlı olmasından kaynaklı olaylar çok ağır ilerledi.

Miss Marple Tasviridir. Miss Marple dizisinden alınmıştır.
Miss Marple

Yorumlar

Kitabı okurken aklıma bir çok katil geldi. Katili bulma ve cinayeti çözme konusunda bir çok kez fikir değiştirdim. Son 50 sayfada kitap iki ya da üçüncü vitesle giderken bir anda beşinci vitese girdi. Bir okuyucu olarak bunu istemezdim. Kitap belki de biraz daha uzun olmalıydı. Rahatsız olduğum nokta bazı meslek gruplarının hizmetçiler gibi aşağılanması oldu. Sadece bunlarla sınırlı olmayarak kadınların aşağılanması da kitapta mevcut ve beni irite etti. Bundan rahatsız olmamın sebebi kitap ve yazar değil. Aslında sorun ben ve kitabın yazıldığı dönem arasında. O dönemde gerçekten insanlar böyle düşünüyorlardı; çünkü yıl 2022 değildi.

Kitabın okunması gereken bir polisiye olduğu fikrindeyim. Bir önceki yazımız için tıklayın.

1 Comment

  1. […] Bir önceki yazımız için tıklayınız. […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir